top of page

For første gang på årevis kan Paul Geirmund glede seg til jakta uten smerter

Oppdatert: 25. jan. 2021


_Det eller proteser


Da Paul Geirmund Kadim (59) mistet nattesøvnen på grunn av smerter i knærne, skjønte han at tiden var kommet for å gjøre noe med det som hadde plaget ham halve livet. Nå er han smertefri etter stamcellebehandling i begge knær.


– Det var verre enn tannverk. Jeg hadde bein som gnisset mot bein inne i begge knær og smerter som holdt meg våken om nettene, forteller Paul Geirmund Kadim. Etter tredve år med skader i knærne, er smertemarerittet endelig over.


– Nå har jeg bare litt voksesmerter. Det er vittig, for jeg kjenner igjen følelsen fra da jeg var barn. Det kommer og går, men når jeg merker at smertene går ned i leggene, blir jeg egentlig bare glad. Det betyr at stamcellene jobber og at jeg blir bra. Det er betryggende, sier Paul Geirmund Kadim.


Et liv i aktivitet


59-åringen fra Vinje i Telemark har brukt kroppen sin mer enn de fleste. Han vokste opp på en fjellgård på Haukeli hvor jakt var en viktig del av tilleggsnæringen, og allerede fra barnsbein gikk han mil etter mil i ulendt terreng. Gjerne med byttet på ryggen.– I ungdommen vet du, vi tenkte jo ikke på det da. Vi hadde vidstrakte jaktterreng og store kvoter, og vi bar dyr hver eneste dag. Vi gikk gjerne to kamerater sammen og dro på reinsdyr og elg på 230-240 kilo. Vi møtte jo eldre jegere som advarte oss og sa at «det må dere aldri finne på, det får dere igjen for når dere blir eldre». Men vi var unge og spreke, og ingenting kunne stoppe oss. Trodde vi. Jeg fikk det igjen så det sang, smiler Paul Geirmund.

Allerede før han var 30 år var han gjennom sin første artroskopi, hvor det ble fjernet løse bruskbiter fra knærne. Men da hadde han til gjengjeld brukt dem godt. I tillegg til å jakte, stå telemark og hoppe på ski, var han i mange år aktiv karateutøver i eliteklassen.


– Jeg var også tretten år i Forsvaret, som selvsagt gjorde sitt. Jeg har aldri levd noe A4-liv og ikke vært glad i å sitte stille, forteller han.

Lammet av smerte


Sist vinter hadde han imidlertid ikke noe valg. Det ble den første vinteren Paul Geirmund ikke hadde ski på beina.

– Jeg har aldri latt være å gjøre noe, men holdt på så lenge det har gått. Min erfaring er at jeg har fått mindre vondt ved å holde kroppen i aktivitet. Det har gitt mindre smerter, men mer slitasje, og til slutt hadde jeg like vondt uansett hva jeg gjorde.


Det gikk veldig på bekostning av nattesøvnen, og jeg måtte stadig stå opp for å ta smertestillende. I desember i fjor var det så ille at jeg ikke kunne fortsette sånn. Jeg hadde lest om Jeremy og David på Phoenix Helse, og bestilte en konsultasjon. Det var det beste jeg kunne ha gjort, sier Paul Geirmund.Skeptisk til proteser


For tolv år siden var han gjennom en operasjon i høyre kne. Rekonvalesenstiden var ett år, og det gikk to før han kunne stå på ski igjen. Det fristet ikke å legge seg under kniven på nytt.

– Jeg har en mor som går med proteser i begge knær. Hun slipper smertene, men knærne er langt ifra bra. For meg sitter det veldig langt inne å skulle operere inn fremmedlegemer, som jeg dessuten vet at må skiftes ut. Da jeg leste om stamcellebehandling og fikk forklart hvordan man bruker kroppens eget DNA til å reparere skadene, var jeg aldri i tvil.

Prosedyren er enkel og uten bivirkninger. Det eneste som kan skje, er at man ikke blir like god som man håper på. For meg var

det ikke noe spørsmål om dette var noe jeg ville bruke penger på, sier Kadim.Verdt pengene

Totalt måtte han ut med 38.000 kroner for stamcellebehandling i begge knær. Det inkluderer oppfølging i et halvt år, med to PrP-behandlinger.


– Skulle jeg behandlet bare det ene kneet, ville det kostet meg 28.000 kroner. Det er det sterile utstyret som koster, og det er dit pengene går – David og Jeremy tar ikke mer enn de må ha.


Skulle jeg gjort det samme i Spania, ville jeg måtte betalt ti ganger så mye. Klinikkene kan ta det de vil ha, fordi det er så få som tilbyr behandlingen, og fordi det alltid er noen som er villige til å betale det det koster for å bli kvitt smertene.


Dersom Phoenix Helse var ute etter pengene, kunne de enkelt skrudd opp prisene, sier Kadim.Tett oppfølging

Allerede under den første konsultasjonen med David forsto han at han var kommet til rett sted.


– Du merker det med én gang du kommer inn døra. Alle som jobber ved klinikken er hyggelige, imøtekommende og genuint opptatt av å hjelpe mennesker. Både David og Jeremy er ufattelig kunnskapsrike, og det sprudler av dem når de forteller om jobben sin. Engasjementet og entusiasmen smitter, og det er veldig lett å føle seg ivaretatt og trygg i deres hender.Dessuten tar de seg god tid til å forklare hva behandlingen går ut på, og følger deg tett i tiden etterpå. Det er tydelig for all verden at de ikke ute etter pengene dine, men oppriktig ønsker å se pasientene sine

bli bra. Og det er jo kjempeviktig for dem også, at man får den hjelpen man trenger.


Stamcellebehandling for denne typen skader er lite kjent i Norge, og det er mange flere som vet hva Phoenix Helse gjør i Storbritannia enn her hjemme. Det er et paradoks, når vi har verdens beste på det de gjør i lille Lillesand, sier Paul Geirmund.


Ny brusk


Allerede kort tid etter den første PrP-injeksjonen, som settes før man høster og injiserer stamceller, ble han kvitt de verste smertene. Etter stamcellebehandlingen har det begynt å vokse frem ny brusk i begge knær, og det eneste han kjenner på nå er voksesmerter i det ene kneet. Det tar han som et veldig godt tegn.


– Det er ikke bare brusken som vokser ut, selv om jeg ser det tydelig på ultralydbildene.

Stamcellene flyter rundt i kneleddet og leger både menisk, sener og korsbånd, i tillegg til brusk.

Det høres magisk ut, men er jo bare naturens egen måte å gjøre det på. Det er uansett skikkelig fascinerende, sier Kadim.


– Hele kroppen har kompensert for skadene i knærne, så det er mye som skal gå seg til. Jeg har fått tilbake min opprinnelige holdning etter behandlingen, og merker at jeg bruker musklene på en annen måte enn før. Mobiliteten er bedre enn på mange år og smertene er borte.


Det er ikke gått mange månedene siden jeg gjennomgikk behandlingen i mai, men jeg er allerede på vei til å bli helt god. Jeg er hellig overbevist om at dette er løsningen, sier han.

915 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page