top of page

Hvor ofte bør pasienter ta PRP?


Foto: Phoenix Helse

Her svarer vi på deres spørsmål rundt PRP, og dens effekt over tid.


Et spørsmål som vi ved Phoenix Helse ser at stadig dukker opp, er: Hvor ofte skal pasienter ta PRP for å oppnå best effekt?


I fagmiljøet er det noe uenighet rundt dette med PRP-intervaller. Enkelte mener at man bør ta det hver femte dag for best effekt. Her ved Phoenix Helse pleier vi å anbefale pasienter at de venter fire til seks uker etter behandling før de tar PRP-sprøyte igjen.


Hva sier forskningen, og finnes det et riktig svar på dette?


Lege ved Phoenix Helse, David A. Wilson, har undersøkt hva som finnes der ute av informasjon og forskning rundt PRP, og per dags dato er det ikke forskning på PRP og tidsintervall.

- Så vidt jeg kan se er det ingen direkte forskning på dette. Mye av forskningen rundt PRP handler om effekt, om det er effekt eller ikke etter så og så langt tid. Mange av studiene tar også utgangspunkt i seks eller tolv måneder etter behandling, forteller han.

Dette vil si at det forventes en bedring innen disse tidsrammene, men studiene nevner ikke noe om intervall. PRP er et blodprodukt. Det har en halveringstid som er mellom åtte og ti dager. Etter disse dagene har mengden totalkonsentrasjon gått ned fra 100 prosent til 50 prosent. Etter enda åtte til ti dager er man dermed nede i 25 prosent, og deretter 12,5 prosent, og så videre.


Argumentet for at man skal ta PRP hver femte dag, er at man ønsker 100 prosent effekt hele tiden, konstant. Dette kan imidlertid bli problematisk.


Om man sammenligner dette med paracet; du får beskjed av legen din om å ta så og så mange gram inntil fire ganger daglig, med fire til seks timers mellomrom. Da er det ikke vits å ta en ny paracet etter to timer. Du ønsker full effekt av paraceten du allerede har tatt.


Du må gi kroppen en sjanse til å skylle ut den som allerede er i kroppen din, og også passe på at du ikke har en for høy konsentrasjon, sier Wilson, og legger til: Med PRP er det veldig viktig med riktig konsentrasjon.

Når det gjelder muskel- og skjelettproblemer er forskningen nokså klar på at best effekt ved bruk av PRP oppnås med en konsentrasjon som er mellom fem og syv ganger kroppens egen. Hvis man da gir riktig dose første gang, og man gir andre dose etter fem dager, så har man ikke brutt ned mer enn 20-30 prosent.


- Om man da gir en full 100 prosent dose i samme område, sa kan du fort passere det som er ideelt for riktig dosering, forteller Wilson.

På den andre siden, om man vil ha raskest mulig effekt, da hadde det vært mulig å si at du kan få en sprøyte etter åtte til ti dager, fordi da får du en relativ stabil mengde.


Hvorfor velger vi fire til seks uker?


Om man ser på matematikken, når man 50 prosent etter åtte til ti dager, og så videre, og etter fire til seks uker er man nede i 12,5 prosent.


Her ved Phoenix Helse vil vi at du skal få mest mulig for pengene dine. Vi tenker at det er verdt det for deg at du får mest mulig ut av hver sprøyte, fremfor å holde doseringen høy i en kortere periode.


Har du spørsmål, eller meninger rundt dette?


Kontakt oss her, i kommentarfeltet, eller ring oss på 7 27 50 60.


Sjekk også gjerne ut var Youtube-kanal! Her legger vi ut informative videoer med jevne mellomrom.


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page