top of page

Hvorfor det er så viktig å være obs på holdningen din i hverdagen?

Et lite innlegg fra oss om et sammensatt tema.


Denne uken snakker kiropraktor ved Phoenix Helse, Silje Myhra, om holdning.


- Dette med holdning er et omdiskutert tema, men jeg vil ta det opp likevel, fordi det er viktig, forteller Myhra.

Smerter og problemer i kroppen er ofte sammensatt, og selv om ikke holdning nødvendigvis er hele årsaken til et problem, kan det spille inn, og holdning er noe man bør være observant på i hverdagen.


- For mange kan det for eksempel ha noe med hvorfor de opplever smerte i nakke eller rygg, forteller hun.

Kontorjobb


For en betydelig del av oss har problemer med holdning ofte med feil stilling på jobb å gjøre.


Når man har en typisk fremoverlent holdning ved en kontorjobb kan dette gå ut over kroppen på flere måter. Man venner seg til å sitte på en spesiell måte, og tenker ikke så mye over det fra dag til dag.


- Når man jobber foran en skjerm kan musklene på fremsiden, i mangel av å bli strukket over lang tid, bli forkortet og stramme seg, forteller Myhra.

Når du så prøver å rette deg opp og strekke litt på musklene igjen kan det ofte kjennes litt unormalt og rart. Om du sitter og leser dette foran en skjerm kan du jo sjekke selv hvordan det kjennes når du retter deg litt opp igjen?


Hodet


Hodet er også viktig å tenke på når det gjelder holdning. Ved en typisk kontorstilling henger ofte hodet litt frem. Dette er mye tyngre for nakken din enn når du har en naturlig stilling. Musklene må dermed jobbe hardt for å holde selve hodet ditt oppe.


Dette gjør at musklene i nakken din er utsatt for spenninger som kan utvikle smertefulle triggerpunkt eller muskelknuter som kan gi deg nakkesmerter og hodepine.


Nakke og rygg


Vi har også de vesentlige leddene bak i nakken. Når du sitter fremoverlent er ikke disse leddene i sin naturlige posisjon.


- Dette kan demonstreres ved å strekke fingeren din litt bakover. Fingeren tåler det en stund, men i lengden, over tid, blir det smertefullt, forteller hun.

Om dette skjer i nakken kan det føre til at du får en irritasjon eller betennelsesreaksjon i leddet og det kan også gi lokal nakkesmerte. Ved denne type holdning kan det samme også skje i virvlene i ryggen. De kan bli strukket og leddkapslene kan bli irritert.


Påvirker mange


Avslutningsvis vil vi gi deg noe å tenke litt på; forskere har nemlig observert at vår generasjon har utviklet en noe større kul på bakhodet enn våre forfedre, rett og slett fordi vi har dårlig holdning! På grunn av holdningen vår må musklene i nakken jobbe veldig hardt, noe som drar på senefestet i en større grad enn det gjorde for dem som levde før oss. Fascinerende, ikke sant?


Holdning påvirker mange av oss i hverdagen, ikke minst om du er student midt i eksamenstiden eller yrkesaktiv med kontorjobb.


Kjenner du deg igjen, og vil at vi skal hjelpe deg, ta mer enn gjerne kontakt med oss! Du finner Phoenix Helse i Storgata 2 i Lillesand.


Du kan bestille time her, eller slå på tråden.

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page