top of page

Hvorfor i all verden får jeg gikt?

Oppdatert: 27. apr. 2021

Gikt rammer flere enn du skulle tro, og kan være en ordentlig livskvalitetsdemper om du først har fått det.


Det finnes flere typer gikt, best kjent er kanskje slitasjegikt og leddgikt. Du kan oppleve intens smerte, stivhet, og hovenhet i leddene. Enkle gjøremål som det å lage middag eller ta klesvasken blir en byrde og et skikkelig strev. Trening har du verken motivasjon eller krefter til. Du gleder deg ikke til å starte dagen, og om natten holder smerten deg våken. Du mister livsgnisten.


Rundt 35.000 nordmenn er rammet av gikt, og majoriteten av disse er kvinner. Sjansen for å få gikt er større etter at du har passert 50. Symptomene kommer ofte gradvis over tid, og noe av det første du kjenner på er stivhet. Andre symptomer er også mindre muskelsmerter og tretthet. Når det gjelder slitasjegikt, rammes leddene i knærne, hoftene, hendene, og ryggraden i stor grad oftest.


- Noe vi ser igjen og igjen, er at folk ikke gjør noe med problemet. De tenker at dette er noe som går over med tiden, eller at man rett og slett blir vant med å gå rundt med konstant smerte i leddene, sier kiropraktor ved Phoenix Helse, Jeremy Pont.

Slik er dessverre ikke virkeligheten. Det går ikke over av seg selv. Sannheten er at jo lenger du venter før du får riktig hjelp, jo høyere er sjansen for at smerten din blir verre, og du ender dermed opp med begrensede behandlingsalternativer.


Så hvorfor får man så denne sykdommen?


Det foregår en prosess inne i kroppen din, der immunforsvaret reagerer feil og angriper kroppens egne celler inne i leddene. Dette kan sammenlignes med at du har en hel hær av stamceller i kroppen din som reparerer skader og ødeleggelser, dag ut, dag inn. Hver dag bryter krefter fra ulik bevegelse ned rygg, nakke og ledd, men stamcellene fikser skadene. I takt med at du blir eldre og bruker leddene dine mer, fungerer ikke stamcellene alltid like godt som før. En ny hær forsøker å innta kroppen din, og det er her gikten kommer inn. Den angriper bruskveggene. Selv om hæren av stamceller gjør sitt aller beste for å slå tilbake, bekjempe og gjenoppbygge disse veggene, blir det for mye for dem. Gikten overtar, og dette er da du starter å kjenne på smerte.


Dette illustreres godt i videoen under:

PRP er ikke alltid nok


Vi har tidligere skrevet om PRP, en unik regenerativ behandlingsmetode for en rekke typer smerte. Kort sagt stimulerer vi til reparasjon ved å sprøyte inn konsentrert blod eller stamceller fra din egen kropp. Dette har vist utrolig gode resultater, og vi har flere pasienthistorier som forteller det samme. Når det er sagt, er ikke PRP alltid nok. Spesielt ikke når det kommer til gikt.


Avhengig av din alder, samt skadene gikten allerede har rukket å gjøre i kroppen din, vil ikke PRP alltid være tilstrekkelig. Det er her stamcellebehandling kommer på banen.


- Vi tar dine egne stamceller, som oftest liggende rundt magen din, og vi transplanterer dem inn i leddene der du opplever smerte. Cellene høstes ved bruk av en teknikk som er minimal med tanke på inngrep, sier lege ved Phoenix Helse, David A. Wilson.

Stamcellene danner dermed en ny, ung, og frisk hær som er i stand til å bekjempe det dine naturlige stamceller kunne for 20 år siden. I etterkant får stamcellene ”mat” i form av PRP-injeksjoner to til seks måneder etter transplantasjonen.


Nytt og trygtFoto: Phoenix Helse

Stamcelleterapi er en nokså banebrytende behandling mot gikt, ikke bare her i Norge, men også globalt. I og med at denne form for behandling av gikt er nytt, er også forskningen rundt dette ennå ung. Flere studier har imidlertid vist positive resultater, og en rekke eksperter er enige om at stamcelleterapi er en trygg form for behandling, da man bruker pasientens egne stamceller, noe som minimerer risikoen for uønskede reaksjoner. De vanligste bivirkningene er hevelse og noe smerte i etterkant av behandlingen.


- Vi er opptatt av å kunne tilby deg den aller fremste behandlingen som finnes på markedet, og stamcelleterapi er nettopp dette. Vi har sett fantastiske resultater, sier Pont, og legger til: Stamcelleterapi er slett ikke kun for livstruende problemer.

Phoenix Helse vil mer enn noe hjelpe deg på veien mot å bli smertefri, enten du sliter med slitasjegikt eller annen smerte i leddene. Ikke sett helsen din på vent.


Vil du lese mer om stamceller? Vi kan anbefale denne lenken. Sjekk også ut vår youtube-kanal for korte, informative videoer.
Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page