- Dette er en av mine favoritter å behandle, nettopp fordi lettelsen er så stor hos pasientene

Kiropraktor Silje Myhra stortrives når hun kan fikse kjeven din.
- Selv om behandling av kjeven er ubehagelig hos pasienten, er dette noe av det jeg trives best med å gjøre, forteller hun.
Kiropraktoren ved Phoenix Helse påpeker at den lettelsen pasientene kjenner på når kjeven sitter rett igjen etter behandling, er enorm. En av versting-musklene i kjeveleddet sitter veldig dypt. Man finner den på innsiden av kjeveleddet.
- Om jeg skal behandle denne, må jeg på med en hanske og rett inn på innsiden av kinnet ditt, og bak de øverste jekslene. Om du har vært gjennom denne behandlingen, vet du at den er intens, sier hun.
Muskelspenninger
Ganske mange av oss har opplevd smerte, låsninger, eller ubehag fra kjeveleddet fra tid til annen. I de aller fleste tilfeller skyldes dette spenninger i musklene som styrer kjeveleddet. Leddet i seg selv kan også bli slitt eller ødelagt, men dette er ikke like vanlig. Det er ikke fordi kjeveleddet ikke blir utsatt for stor belastning, tvert imot. Når man tygger og biter jobber kjeveleddet hardt og det er store krefter i sving.
- Men noe jeg vil fokusere på i dag, er en slags pute kjeveleddet ditt har, forteller kiropraktoren.
Denne puten sitter mellom de to beinene i kjeven og tar mye av den kompresjonskraften hver gang du biter hardt sammen.
Med andre ord, den beskytter kjeveleddet ditt ganske så godt.
Når det er sagt, kan denne puten kan imidlertid by på noen utfordringer. Man opplever noen ganger litt klikking og lyder ved kjeven.
- Det trenger ikke å være farlig eller smertefullt, men jeg anbefaler at du ikke leker med kjeven og fremprovoserer disse lydene. Det kan føre til ubehag, sier hun.
Puten har en liten forbindelse til underkjevebeinet som gjør at når den beveger på seg, blir den med på bevegelsen. Beinet kan dra puten litt frem, og du kan nesten føle at det hopper litt i kjeven, og kan du lett høre disse lydene.
Dette er ikke uvanlig og mange av oss opplever dette.
- Det trenger som sagt ikke være farlig, men om man opplever at det blir ubehagelig eller smertefullt og at det låser seg veldig, da er det til for å oppsøke hjelp, påpeker Silje.
Stress
Smerter i kjeven og i tyggemusklene stammer ofte fra stress. Man kan også ha en uvane der man biter tennene hardt sammen eller gnisser tennene. Kjeveproblematikk er ofte relatert til nakkeproblematikk. Kjeven kan gi hodepine, akkurat som nakken kan gi deg hodepine.
- Det som er positivt er at dette er egentlig ganske lett å behandle. Om den underliggende årsaken er stress er det selvsagt viktig å redusere stress, men man kan også få litt hjelp utenfra ved å behandle musklene det gjelder, forteller hun.
Ofte skal det ikke mye til før det låser seg. Kanskje du spiste noe seigt kjøtt eller hadde en ekstremt hektisk dag. Kanskje du bet tennene sammen litt for hardt.
- Jeg har avverget mange hodepiner ved å behandle disse problemene. Dersom du opplever smerter i kjeven, er det bare å ta kontakt. Vi ved Phoenix Helse vil gjerne hjelpe deg, avslutter hun.
Phoenix Helse åpner igjen på nyåret 3. januar, og vi hjelper deg gjerne.
Sjekk ut nettsiden vår for mer informasjon. Vi tar gjerne en prat med deg, og vi er opptatt av at du skal få være den beste versjonen av deg selv! Sjekk også ut vår YouTube-kanal for et stort utvalg av informative videoer innen helse.
Dette innlegget var siste del to av en liten miniserie med vår dyktige kiropraktor Silje Myhra. Hva vil du lese mer om i 2022? Kom gjerne med tips og innspill!