top of page

Ny forskning rundt PRP og diabetes

Denne uken snakker David Wilson om en lovende studie som viser at PRP er en effektiv smertelindring for diabetisk nevropati.


Foto: Phoenix Helse

Lege ved Phoenix Helse, David Wilson har kommet over en relativt ny studie innen feltet PRP og regenerativ medisin der det er forsket på personer som har diabetes med nevropati.


Lindring av smerter og nummenhet


Frem til nå har det ikke vært mange forskningsartikler som har gått inn på PRP (Platelet Rich Plasma) og diabetes. Journalen Pain Medicine har publisert en studie der de har forsket på 60 personer som har diabetes med nevropati. Målet med studien var å evaluere den kliniske effekten av PRP-injeksjon for lindring av smerter og nummenhet ved diabetisk nevropati.


Diabetisk nevropati er for mange som sliter med diabetes en smertefull og plagsom senkomplikasjon. Tilstanden kan ramme hvilken som helst del av nervesystemet, og den kan gi en rekke symptomer og tegn. Aller oftest rammer det nerver i ben, og det er vanlig at man mister følsomheten. Diabetisk nevropati er i de aller fleste tilfeller kronisk.

- Frem til nå har det ikke vært noen god behandling for denne tilstanden. Man har smertestillende og tabletter som kan hjelpe med å bedre livskvalitenen noe, men det har ikke vært noe som kan redusere symptomer eller gjøre det bedre, forteller Wilson.

Signifikant forskjell


I studien ble de 60 personene tilfeldig plassert i to ulike grupper. Halvparten fikk tradisjonell medisinsk behandling, det vil si tabletter for nervesmerter eller vanlig smertestillende. Den andre gruppen fikk ultralydveiledede injeksjoner med PRP der det ble sprøytet inn i nervene som ikke fungerte som de skulle.


Gruppene ble jevnlig fulgt opp, etter en måned, tre måneder, og seks måneder. Det viste seg å være en signifikant forskjell mellom de to gruppene i etterkant.


Personene som hadde fått PRP-injeksjoner opplevde en reduksjon i smerter, og de hadde også fått noe av følelsen igjen. Studien konkluderte blant annet med at PRP er en effektiv terapi for lindring av diabetisk nevropati.


- Dette er helt fantastisk. Frem til nå har vi vært noe usikre på om PRP fungerer like godt hos pasienter som har diabetes sammenlignet med dem som ikke har det. Dette viser at det ikke bare fungerer, men også at folk har opplevd en stor bedring, forteller han.

Hva er PRP, igjen?


Vi snakker mye om PRP for tiden. Det er rett og slett fordi vi har enorm stor tro på denne behandlingsformen. Kort fortalt er PRP er en behandling vi tilbyr pasienter med mild slitasjeforandringer i ledd og ryggen, eller skade i muskler eller sener. PRP fremstilles av pasientens eget blod og har seks ganger høyere konsentrasjon av blodplater enn det blodet vanligvis består av. Dette fremstilles så i en sentrifug som separerer blodets bestanddeler. Injeksjon med PRP settes inn i affisert område ved hjelp av ultralyd.


Har du spørsmål tar vi mer enn gjerne en prat med deg. Her ved Phoenix Helse er vi opptatt av at nettopp du skal fa et liv med mindre smerte og mer bevegelse. Ring oss på 372 75 060 eller kontakt oss her!


Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page