top of page

Skumle stamceller?

Oppdatert: 25. jan. 2021

Når du hører stamceller, tenker du MS da? Beinmarg og immunforsvar?, og å «restarte systemet»? Det høres fort veldig alvorlig ut når man snakker om stamcellebehandling.


«Kan det være nødvendig?» tenker du kanskje, om vi foreslår stamcellebehandling mot slitasjegikt. Og vi skjønner det jo, med slike assosiasjoner. Men jo mer man vet om stamceller, jo mindre skummelt blir det – og dess mer fornuftig virker det å ta i bruk kroppens egne superkrefter.


Se følgende video for mer informasjon:
Kroppens egne byggeklosser


For det er faktisk det de er. Stamceller er byggeklossene som kroppen er laget av, som vi alle sammen ble bygget sammen av den gang vi lå i livmoren. Der lå vi, som små baller av stamceller, og ble til mennesker. Fostre og babyer er stappfulle av superpotente stamceller, som gjør at de kan vokse og utvikle seg. Lenge trodde man at voksne ikke lenger hadde ubrukte stamceller, men det har forskning bevist at er feil. De er riktignok mer begrenset både i antall og anvendelighet, men like fullt er de skikkelig sterke saker.


Vi voksne har i all hovedsak ubrukte stamceller to steder – i beinmargen og i fettet. I beinmargen finner vi de hematopoetiske stamcellene. Disse lager rett og slett alt det fantastiske som blodet vårt er satt sammen av, og som har med immunforsvaret vårt å gjøre. Det er denne typen stamceller man bruker ved sykdommer som MS, som enkelt forklart går ut på at immunforsvaret har angrepet egen kropp.


Da kan man hente ut beinmarg, bryte ned immunforsvaret og deretter tilbakeføre stamceller som bygger opp immunforsvaret på nytt. En risikofylt behandling av en alvorlig sykdom, som ikke må forveksles med stamcellebehandlingen vi utfører ved Phoenix Helse.


Se følgende video for mer informasjon:


Stamceller fra fettvev


Her bruker vi nemlig de mesenkymale stamcellene, som vi finner i fettvev. Disse cellene ligger i dvale og er det som gjør at vi så enkelt klarer å legge på oss fett (hurra!). Når vi henter dem ut og bruker dem andre steder, kan de gjøre noe langt mer imponerende enn det. Dette er nemlig celler som kan bli til både muskler, brusk og bein – en helt perfekt miks for oss som jobber med slitasjeskader. I tillegg til å bygge på muskler og skjelett, kan cellene også sende ut kjemiske signaler til nærliggende vev, som øker tilheling. Ganske enkelt vidunderlig!


Stamceller inneholder både oppskriften og alle ingrediensene kroppen trenger for å lege seg selv. Vi fører dem til det skadde vevet, og så er det de som gjør jobben.


Se følgende video for mer informasjon:


Hos oss behandler vi slitasjegikt med stamceller. Vi fikser knær og rygg, skuldre, hofter, ankler og håndledd med byggesteinene fra din egen kropp. Prosedyren er en silk som vi kaller minimal invasiv, noe som betyr at risikoen for komplikasjoner er svært liten. Vi bruker bare nål, ultralyd og røntgen, og det du allerede har inni kroppen din.


Trygt og enkelt


Stamcellebehandlingen vår tar et par timer og gjennomføres i Lillesand. Du får smertestillende, inkludert morfin, og kan derfor ikke kjøre hjem fra behandling selv. Vi anbefaler også å ta det rolig de første dagene, til ubehaget etter inngrepet gir seg.


Det vi gjør, rent praktisk, er at vi først gjennomfører en mikrofettsuging på magen din. Avhengig av hvor mange ledd vi skal behandle, tar vi ut fett enten på én eller begge sider.


De fleste skulle nok gjerne sett at vi tok mer ;-) Fettvevet henter vi ut ved å sprøyte inn en væske som løsner opp fettcellene og gjør dem flytende, før vi sentrifugerer dem og aktiverer dem mekanisk. Stamcellene er nemlig bundet opp i vevet og må frigjøres for å bli mobile før de sprøytes inn igjen.


Gjenoppliver cellene


Samtidig som vi høster stamceller, tar vi også ut blod til PrP-behandling, som er bevist å gi stamcellene en ekstra boost. Når vi setter stamceller i ryggen, blander vi stamceller med PrP og injiserer dette samtidig. Når vi behandler knær, ankler, skuldre eller hofte, setter vi injeksjonene hver for seg. Uansett skal du tilbake etter seks og tolv uker for ny runde med PrP.


Det er fordi det blodplaterike blodet virker stimulerende på stamceller som begynner å roe ned tempoet. Vi vil at de skal jobbe på spreng for å gjøre deg bedre, og det hjelper PrP-en oss med å få til.


For å vite at vi injiserer stamcellene på akkurat riktig sted bruker vi ultralyd og/eller røntgen, avhengig av hvor cellene skal.Har du prolaps i en skive i ryggen, er sjansene for tilheling bedre om vi treffer nøyaktig i den aktuelle skiven. Er fasettleddene problemet, er det der injeksjonen skal. Men slapp av – alt dette er det vi som skal ta vi oss av.


Blir kvitt smertene


Og så, til tusenkronerspørsmålet: Virker det?


I de aller fleste tilfeller gjør det det! Kliniske tester viser at mellom 70 og 80 prosent av pasienter som har fått behandling med stamceller mot artrose oppnår svært god effekt. Hele 72 prosent av alle som fikk behandling i ryggen opplevde mer enn 70 prosent bedring i smerter og funksjoner. Samtidig vet vi at ryggkirurgi av tilsvarende skader gir en suksessrate på cirka 50 prosent, med betydelig større risiko for komplikasjoner.


Og det er grunnen til at vi holder på. Vi møter mennesker som blir bedre hver eneste dag, og vi ser dem komme tilbake, uten smerter og med en helt annen livskvalitet.


Kan stamcellebehandling være noe for deg? Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.


Wenche fikk «nye skuldre» – nå kan hun fortsette som frisør. Les Wenche historien.
Nå går Paul på jakt uten smerter. Les Paul historien.249 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page