top of page

Slik kan du enkelt ta vare på føttene dine i hverdagen


Foto: Phoenix Helse

Vi har en tendens til å overse føttene våre. De er litt for langt unna syn og hender, og de blir fort glemt litt bort. Her forklarer Silje Myhra hvordan du enkelt kan gi føttene dine litt ekstra oppmerksomhet.


Hvor ofte tenker du på føttene dine? Man bruker dem fra man står opp til man legger seg, men når det kommer til selvpleie er ikke nødvendigvis føtter det man prioriterer aller først.


Positiv effekt


For en stund tilbake begynte kiropraktor ved Phoenix Helse, Silje Myhra å sette av litt tid hver kveld til føttene hennes. Hun trodde ikke at hun kom til å kjenne en stor forskjell, men Myhra oppdaget fort at føttene hadde godt av å bli prioritert.


- Jeg tenkte ikke over at føttene mine var trøtte. Ved å gjøre noen enkle øvelser jevnlig opplevde jeg en positiv effekt. Føttene mine føles mer levende, og det er bedre å gå på dem, rett og slett, forteller hun.

Her gir hun en enkel og rask gjennomgang på fire steg for hvordan du kan gi føttene dine litt ekstra oppmerksomhet i en travel hverdag.


1. Bruk hendene, og start med å banke under fotsålen. Du kan gjerne ta litt i, man har sterke føtter og de tåler og bli slått litt. Etter en liten stund kjenner man at føttene varmer seg litt opp, og at det kanskje prikker litt. Det er bare positivt, og da er det tid for å gå videre til neste steg.


2. Masser føttene, og start ved hælen. Klem litt rundt hele hælen. Deretter kan du gå videre til å massere opp mot fotsålen; start på en side, gjerne innersiden, og klem oppover. Når du er ferdig med innersiden går du videre til yttersiden, og deretter midten av føttene. Masser hele fotsålen. Dersom det er noen områder som føles litt såre og ømme, kan du stoppe opp og bruke litt ekstra tid og ta litt ekstra i rundt disse områdene.


3. Så er det tid for ankelen. Ta først tak i beinene på enden av foten. Gni dem mot hverandre for å mobilisere litt. For å mobilisere ankelen, ta godt tak på hele foten og vri den i sirkler ved at du passivt bruker hendene dine for å vri ankelen rundt. Vri begge veier, gjerne ti ganger. Ikke vær rett for å bruke litt kraft.


4. Tærne skal man også bruke litt tid på. Ta tak og bøy dem fremover så langt du kan. Ta deg tid til å ta en og en tå av gangen. Det kan hende man kjenner eller hører litt rare lyder, det er normalt, og gjør ingenting. Deretter strekker du dem bakover. Noe tærne har veldig godt av er å bli strukket litt fra hverandre. Et tips som er lurt for å mobilisere tærne er å tvinge en finger mellom hver tå. Hvis man ikke har god mobilitet kommer det til å gjøre litt vondt eller kjennes litt ubehagelig de første gangene, men det går seg fort til. Avslutt med å dra litt på tærne dine.


Enkel pleie


Det tar ikke mange minuttene, og føttene vil takke deg om du tar deg litt ekstra tid og gir dem litt ekstra, enkel pleie i hverdagen. Myhra påpeker at særlig tærne har godt av å bli strukket og dradd litt i.


- Vi skviser ofte føttene inn i trange sko, og går på dem hele dagen. Om du tar en titt på føttene til folkeslag som ikke har begynt å bruke sko enda, så ser du at føttene ser helt annerledes ut. Her spriker tærne fortsatt. Vi derimot, skviser føttene sammen i sko, og de har godt av å spre seg litt innimellom, forklarer hun.

Vi er opptatt av å hjelpe alle våre pasienter til et liv med mer bevegelse og mindre smerte. Vi i Phoenix Helse er her for deg, og du kan kontakte oss på telefon 37 27 50 60, eller her.


Vi kommer også til å legge ut en video på vår youtube-kanal der du kan se Silje demonstrere øvelsene. Her har vi også et stort utvalg av informative videoer som dekker temaene stamceller og PRP.150 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page