top of page

Stamcellebehandlingen min er gjennomført. Hva skjer nå?


Foto: Phoenix Helse

Et spørsmål som stadig dukker opp fra våre pasienter her ved Phoenix Helse er: ”Jeg har hatt stamcellebehandling. Hva er neste steg? Hva skjer nå, egentlig?”


Det som er viktig å nevne her er den umiddelbare fasen i etterkant av gjennomført stamcellebehandling. Vi snakker da om de første 48 timene etter behandling.


To dager


Årsaken til at denne perioden er ekstra viktig å ta hensyn til, er at når du får stamcellebehandling, kommer stamcellene inn som en flytende gele. Like før de sprøytes inn løsnes de fra sine bindevev, og dette er en slags hinne som holder dem på plass. Når de da blir løst opp ender de opp som en flytende mikstur.

Når de er i form av en mikstur må stamcellene finne sin plass og vokse seg inn i nærmeste hinne eller vevstype der de sprøytes inn.


Derfor er det meget viktig at man tar det med ro de første to dagene etter stamcellebehandling. Du trenger ikke å være sengeliggende, men slapp av og sett deg ned med en god bok eller noe lignende. La kroppen få ordentlig god, stressfri hvile. Pass også på at det er minst mulig belastning på leddene som har gjennomgått behandling.


Ved Phoenix Helse legger vi gjerne til rette for at du skal få komme deg ordentlig etter stamcellebehandling.


Om det er nødvendig med sykemelding kan det ordnes. Etter de første to døgn må spørsmål om sykemelding tas opp individuelt. Har du en kontorjobb kan det være du kan gå tilbake på jobb, men hvis du føler at det ikke går, skriver vi gjerne en sykemelding, forteller lege ved Phoenix Helse, David A. Wilson.

To uker


Vi snakker også om de to første ukene etter stamcellebehandling. Her kan man begynne å leve noe mer normalt, men du bør fortsatt unngå tunge løft og hard belastning.


Jo mindre du belaster kroppen de første to ukene etter behandling, jo mer progresjon vil du ha.


Etter to uker vil de aller fleste være tilbake til et vanlig liv. Du kan tilbake på jobb, trening og lignende, men da med noe begrenset belastningsnivå i starten. Om du liker å trene hardt bør du helst begynne på 40 eller 50 prosent av vanlig treningsnivå. Det samme gjelder arbeid, om du har en jobb som krever mye av deg rent fysisk.


Dette er en opptrappende fase hvor du kan gå opp cirka 10 prosent hver uke, forteller Wilson.

Livet etter


Etter seks uker kommer du tilbake til Phoenix Helse for PRP-injeksjon, og når denne er gjennomført trenger du bare et par dagers hvile for å gi PRP en sjanse til å stimulere stamcellene igjen. Her trenger du ikke samme hvileperiode med tanke på tid.


Det er også viktig å bemerke at alle er forskjellige, og se på dette som en tommelfingerregel. Har du spørsmål, er det bare å ta kontakt.


Vi er her for å hjelpe deg på vei til et liv med mer bevegelse og mindre smerte. Ikke sett helsen din på vent!

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page