top of page

Visste du at stamceller er ordentlig smarte celler?

Oppdatert: 27. apr. 2021


Illustrasjon: Phoenix Helse

Stamceller og måten de blir til nye celler er helt unik.


Stamceller kan gjennomgå selvfornyende celledeling, og de kan bli til utrolig mye. Dette er celler med stort potensiale. Se for deg et slitt kneledd. Kneet skal leges ved hjelp av stamcellebehandling.


Stamcelle 1: Skal vi bli til bein, eller?

Stamcelle 2: Nei, det passer ikke helt. Muskel?

Stamcelle 3: Kjennes ikke riktig det heller, hva med fett?

Stamcelle 4: Slitt kneledd? Hva tenker dere om brusk?


Klart det. Vi blir til brusk.


Stamcellene som er sprøytet inn i kneleddet dannes fra å være en liten stamcelle til en meget spesifikk bruskcelle. Disse cellene kan nå danne nytt vev, ny brusk, som igjen kan lege det kneleddet. Dette er hvordan man kan fremprovosere ny vekst av vev i slitte ledd.


Illustrasjon: Phoenix Helse

Pasientens DNA


Det er akkurat denne prosessen som lege David Wilson ved Phoenix Helse i Lillesand er umåtelig imponert av.

- Stadig mer forskning viser at ved å ta ut stamceller og flytte dem til et annet område i kroppen der de trengs, kan cellene, fordi de er fulle av pasientens eget DNA, kan beskrives som smarte celler. De forstår akkurat hva de må gjøre for å lege kroppen, forteller han.

Stamcellene regner ut hvor de er lokalisert, og de kan utveksle og bytte proteiner med nærliggende celler. De vet hva slags miljø de ligger i, og blir til de mest riktige stamcellene for nettopp det miljøet. De fyller behovet, og leger kroppen. Stamceller fra fettvev kan bli til muskel, fett, bein og brusk. Med andre ord helt perfekt for muskel og skjelett.


Fettvev, ikke beinmarg


Du tenker kanskje beinmargstransplantasjon når du hører ordet stamceller.


Her ved Phoenix Helse bruker vi mesemkymale stamceller fra fettvev i våre behandlinger, vi høster ikke stamceller fra beinmarg. Stamceller hentet fra fettvev inneholder omtrent 1000 ganger (!) flere stamceller per milliliter.


Bruk av stamceller fra fettvev er et utrolig stort steg for regenerativ medisin, og ved Phoenix Helse i Lillesand ser vi en betydelig forbedring innen funksjon, med redusert smerte hos omtrent 94 prosent av våre pasienter. Stamcellene som brukes her høstes som oftest fra fettvev liggende rundt magen.


Ifølge Wilson kan man kun finne en eneste svakhet med stamcellebehandling, og det er at cellene som sprøytes inn i slitne ledd ikke er like gode som de man blir født med.

- Når det er sagt er stamceller for bruskdannelse omtrent 80 % så gode som originale celler, og det er slett ikke verst, sier han, og legger til: Vi tar ut stamceller fra din kropp, til din kropp, og lar kroppen fullføre en behandling på seg selv. Det er ganske unikt.

Vi tror regenerativ medisin er fremtiden når det gjelder behandling av leddsmerter.


Nøl ikke med å ta kontakt med oss skulle du ha spørsmål! Vi tar mer enn gjerne en prat med deg. Se også mer her:

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page