top of page

PrP-behandling hjalp Trine – kan endelig løfte minstemann igjen

Oppdatert: 14. okt. 2020


En prolaps i ryggen la enorme begrensninger på småbarnsmorens hverdag, helt til hun gjennomgikk en PrP-behandling ved Phoenix Helse. I dag er Trine 100 prosent friskmeldt, og kan endelig løfte minstemann igjen.


- Dette er det beste jeg kunne ha gjort for familien min. Endelig kan jeg være en sånn mamma som jeg har lyst til å være.


Trine Nagel småløper opp stien bak huset. Minstesønnen Mats er snart to, og lynrask til beins. Han piler oppover skråningen, med hunden Eddie og mamma hakk i hæl.


- At jeg kan gjøre dette – det er ikke mindre enn magisk! Du skulle sett meg i fjor sommer, jeg hadde ikke klart å komme meg opp denne bakken om du så hadde truet meg. Jeg gikk det lille jeg absolutt måtte i løpet av dagen, men om kvelden satt jeg i en stol og grein fordi det gjorde så vondt. Og fordi jeg var så fortvilet, forteller 38-åringen.


Hun var småbarnsmor, og hadde beina til et gammelt menneske.


Voldsomme smerter

Sommeren 2017 er Trine på fest i Lillesand sentrum. Hun skal rusle de få kilometerne hjem, men beina vil så vidt bære henne. Hun må sette seg ned i veikanten, for hvert eneste steg gjør vondt.


Smertene kom snikende, og Trine begynte først å merke det på jobb. Som selger var hun mye på beina, og trodde lenge at hun bare var sliten. Hun byttet til sko med andre såler uten at det hjalp noe som helst. Etterhvert begynte leggene å svi.


- Jeg prøvde alt jeg kunne få av behandling og smertestillende, og fikk til og med skrevet ut ner- vemedisiner. Legene fant ikke noe fysisk galt, og trodde det måtte være psykisk. En hel sommer gikk jeg nummen rundt og kjente ingenting, fordi jeg var så medisinert. Ingenting funket i lengden, smertene ble delvis lindret, men kom tilbake samme hva jeg prøvde på. Legene visste ikke hva annet de kunne gjøre, og jeg var veldig langt nede, forteller Trine.


Fant feilen

Smertene endret karakter og ble mer diffuse da hun ble gravid. Mot slutten av svangerskapet fikk hun høre om Phoenix Helse og kiropraktor Jeremy Pont, og bestemte seg for å gi det en sjanse.- Jeremy var den første som ikke bare så symptomene, men som så sammenhengen. Da Mats ble født, smertene bare fortsatte og Jeremy forsto at jeg hadde hatt problemer lenge før jeg ble gravid, sendte han meg til MR. Der ble det påvist prolaps i korsryggen. Den hadde jeg sannsynlig- vis gått med lenge, uten å vite at det var der problemet satt, forteller Trine.


- Jeremy prøvde alt. Han knakk, strakk, og stakk, og jeg var innom det de hadde av behandlings- måter. Smertene forsvant en stund, men kom like fort tilbake. Jeg fikk steroider som lindret, men heller ikke det var noen løsning som varte, sier hun.


PrP

Trine hadde hørt at man ved Phoenix Helse utførte PrP-behandling av knær og skuldre med veldig gode resultater. Hun visste at metoden ble brukt for å fremkalle en immunreaksjon. Det vil si at kroppens egne celler fjerner ødelagt vev, og på den måten stimulerer til dannelse av nytt vev. Det var ingenting som tilsa at metoden ikke kunne hjelpe også henne - bortsett fra det faktum at man aldri tidligere hadde prøvd PrP i behandling av rygg.- Jeg skjønte at både Jeremy og David hadde veldig lyst til å prøve, og at de trodde det kunne gå. På det tidspunktet var det ingenting jeg heller ville enn å bli kvitt smertene, og jeg har ikke ord for hvor lettet jeg ble da de fortalte om muligheten, sier Trine.


- Jeg hadde gjort hva som helst. Jeg hadde full tillit Jeremy og David, og var fullstendig trygg på at de ikke ville gjennomføre en behandling de ikke trodde kunne hjelpe meg. Jeg visste veldig godt at det ikke fantes noen garanti, men jeg hadde heller ingenting å tape på å prøve.


- Ingen risiko?


- Bare den økonomiske, ved at man betaler for en behandling, som ingen kan garantere at virker. Men PrP er helt naturlig og fritt for bivirkninger, fordi man tar ut og setter tilbake eget en konsen- trert form av ens eget blod. Sjansen for infeksjon er den samme som ved en blodprøve, så det føltes helt trygt.


Ikke minst fordi stemningen er så god og avslappet ved klinikken, folk er smilende og i godt humør. Optimismen deres smitter over, og man føler seg rett og slett bra, samme hvor vondt man har, sier Trine.


Hun fikk den første behandlingen i oktober 2019. Sykepleieren tappet blod, som deretter ble sen- trifugert. Av væsken ble det hentet ut hvite blodceller, blodplater og plasma, som så ble satt tilba- ke i området hvor Trine hadde prolaps.


Kroppen leger seg selv

Selve injeksjonen opplevde hun som ubehagelig, men fort gjort.


- Kroppen var nokså mørbanka etterpå. Det man gjør ved å sprøyte inn blod, er egentlig å simulere en skade. «Det er som om du skulle ha blitt ganske alvorlig knivstukket» fortalte David i forkant. Ved å føre tilbake blod, lures skadestedet og de omkringliggende cellene til å tro at her er en nypåført skade, som må leges. Og dermed begynner kroppen å fikse seg selv.


- Det er magisk. Jeg har virkelig ikke noe annet ord for det. Jeg fikk tre behandlinger, og merket bedring for hver gang. Etter den tredje behandlingen ble jeg 100 prosent friskmeldt. Nå er det et halvt år siden, og jeg er smertefri. Tenk på det, at det går an! Det siste jeg hadde snakket med le- gen min om før jeg begynte med behandlingen, var at jeg snart hadde vært sykemeldt i ett år, og at vi måtte vurdere veien videre, forteller Trine.Smertefri

- Jeg var så langt nede. Jeg kunne nesten ikke gå, jeg hadde tre barn hjemme og en mann som reiste mye i jobben. Det var ikke noe alternativ å ikke prøve, og da behandlingen virket, føltes det som å få et helt nytt liv, sier hun.


I sommer har hun båret stein og lagt platting i hagen. Nylig var hun på skikkelig topptur for første gang på flere år.


- Og jeg fikk ikke vondt etterpå! Jeg skjønner nesten ikke at det er sant. Jeg var på tur i skogen forleden, jeg løp i trapper - og hadde ikke vondt. Jeg gjorde til og med styrkeøvelser da jeg kom hjem, sier Trine.


Mats vil opp på armen. Ikke noe problem. Mammaen løfter, tøyser og bærer ham på ryggen.


- Nå bruker jeg kroppen igjen, uten smerter, og det er helt fantastisk. Jeg investerte i meg selv og min egen helse, og jeg har aldri brukt penger på noe bedre enn det, sier Trine.


- Det vil alltid være noen som er skeptiske, og som tenker at det eneste som fungerer er det man får dekket av det offentlige, Men jeg prøvde alt jeg kunne få fra det offentlige helsevesenet – og hva godt gjorde det meg? Jeg endte opp sykemeldt og halvveis ufør da jeg kom til Phoenix Helse. Jeg var altfor ung til å gi opp, og det så Jeremy og David. Takket være dem har jeg fått et nytt liv, sier 38-åringen.

551 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page