top of page
14_edited.jpg

Alt du trenger å vite om stamcellebehandling

STAMCELLEBEHANDLING

Adipose Derived Stemcells (ADSC)

Alle behandlinger innenfor regenerativ medisin er kategorisert som utprøvende behandling i følge norsk lov. Vi påpeker at behandlinger vi tilbyr som omhandler stamcelle- og PRP-behandlinger ikke har en garantert effekt, og er ikke godkjent for bruk i offentlig helsevesen. Det betyr at pasienter burde vise hensyn når de vurderer behandlingene og være kritisk til slike behandlinger og informasjon som presenteres på nettsiden våres. Ta kontakt med spørsmål. 

Hva er ADSC?

ADSC (Adipose Derived Stem Celles) er stamceller avledet av fettvev. Fettvev inneholder ca. 1-2% mesenkymale stamceller, til og med i høy alder, som er lik millioner av stemceller per milliliter.
Stamcellene finnes i dvale i fettvev for at personer skal kunne legge på seg fett hvis de har overskudd av kalorier uansett om de har tidligere opplevd sult eller lignende. Det er noe som alle kan gjøre gjennom hele livet.

Ved ADSC prosedyren tar vi ut fettvev, separerer ut stamceller som aktiveres og injiseres i et skadet eller slitt område. Mesenkymale stamceller ligger i dvale frem til kroppen trenger de, og når de blir aktivert kan ha store kapasitet for selv-regenerering. Det forklarer hvorfor de finnes til tross for høy alder. Mesenkymale stamceller er stamfar celler for osteocytter (ben celler), chondrocytter (brusk celler), myocytter (muskel celler) og adipocytter (fettceller). Mesenkymale stamceller er betennelsesdempende og kan derfor ha positiv effekt ved akutt inflammasjon i vev. Når man injiserer aktivert mesenkymale stamceller i betent eller skadet vev kan stamceller bli til samme vevstype, så ved å injisere ADSC i et ledd med slitasje kan man få vekst av chondrocytter som gir reparasjon eller vekst av nytt vev, og om de settes i muskel som er skadet kan de danne ny muskelvev. Dette er basert på både Laboratorie forskning på stamceller. I tillegg i praksis, og ved klinisk forskning, ser vi at pasienter kan ha forbedringer i funksjon og smerter og det er antagelig på grunnet av de overnevnte laboratorie-funn. 

Hvem er kandidat for ADSC?

Pasienter som har mild til moderate slitasje i kne, hofte, ankel eller skulder eller som har en partiell ruptur i muskler og sener kan få behandling med ADSC hos oss. Vi har også begynt å tilby stamcelle behandlinger for pasienter som har kronisk prolaps i ryggen, eller slitasje i de små leddene.

Hvorfor finnes fortsatt stamceller og har de effekt hos voksne personer?

Hos barn og ungdom er det rikelig med stamceller og veksthormoner som driver prosesser i kroppen. Ved økende alder har mennesker svakere immunforsvar, mindre veksthormon og mye mindre stamceller i kroppen. Et område hvor stamceller fortsatt finnes er i fettvev, så ved alder over 40-50 år kan det være vanskelig å fremkalle kraftig nok respons med kun PRP-behandlinger; avhengig av skade eller underliggende prosess. Derfor anbefaler vi at disse pasientene vurderes først for behandling med stamceller, eller PRP om det er indikasjon og de har prøvd konservative behandlinger først eller ikke har respondert til behandling så langt. Det kan også vurderes for pasienter som ikke ønsker en kirurgisk inngrep, men det burde diskuteres med legen for individuelt råd.

Girl-talks-to-patient.png

Vil du vite mer om Stamcelle behandling?

Bestill en time hos Phoenix Helse for konsultasjon hos oss for å finne ut om kiropraktikk kan hjelpe deg med dine problemer. Vi vil gå igjennom prosessen og besvare aktuelle spørsmål du vil måtte ha.

Bestill time på nett: Bestill Time eller ring 372 75 060.

Du kan også fylle ut smerteskjema så vil en av våre kiropraktorer kontakte deg med et forslag til behandling.

Hvordan fungerer behandlingen?

Siden stamceller finnes i fettvev tar vi pasienter inn til en «mikrofettsuging» hvor vi sprøyter inn litt væske som løsner opp fettvevet og stamceller, så suger vi det ut med en sprøyte og nål. Miksturen sentrifugeres ned for å få ut konsentrert vev, som da aktiveres ved å blande med PRP og deretter injiseres inn i ledd eller skadet området. Injeksjonene settes ved hjelp av ultralyd.

Det er nytt i 2023 at vi nå kan aktivere stamceller med PRP samtidig og derfor trenger pasienter ikke ha 2 ulike behandlinger med flere ukers mellomrom, heller kan de få begge behandlinger samtidig. 

Umiddelbart etter ADSC behandling anbefaler vi at pasientene skal ha 2-5 dagers hvile og i de første 2-4 uker anbefaler vi at pasientene ikke løfter eller bærer tungt.

 

Fra og med 2023 kan pasienter få gjentatt behandling etter 6 måneder; noe som koster 50% av vanlig behandlingspris. Oppfølgingstime hos legen er da 3-6 måneder etter siste injeksjon for å se om det har vært ønsket effekt og om det er anbefalt med runde 2 med stamceller. .

Bestill time på nett: Bestill Time eller ring 372 75 060.

Hva behandler vi med stamceller:

Mer informasjon om stamcellebehandling:

bottom of page