Kiloene går på kjøkkenet og grammene på treningssenteret
top of page

Kiloene går på kjøkkenet og grammene på treningssenteret

Oppdatert: 23. nov. 2020


Ernæringsrådgiver Rebekka Davidsen er siste skudd på stammen hos Phoenix Helse. Stillingsbeskrivelse: Å gjøre livet lettere.


– Mange av dem som kommer til oss med problemer for eksempel i knærne, ville hatt færre plager om de veide mindre. Knærne bærer oss, og jo mindre de har å bære på, jo mindre slitasje, sier kiropraktor Jeremy Pont ved Phoenix Helse.

Ikke sjelden opplever han at pasientene ved klinikken trenger hjelp til å gjøre den innsatsen det krever å skulle gå ned i vekt. Noen er motiverte, men usikre på hva de bør gjøre, mens andre opplever at motivasjonen daler fort og trenger tettere oppfølging. Derfor har klinikken nå styrket laget med noen som kan gi nettopp den hjelpen.



Rebekka Davidsen er 24 år og utdannet ernæringsrådgiver ved Høyskolen Christiania i Oslo. Hun kommer opprinnelig fra Lillesand, og har nylig flyttet tilbake til Sørlandet.

– Jeg er veldig glad for at det åpnet seg en mulighet til å jobbe med akkurat det jeg brenner for i Lillesand. Jeg har selv veldig gode erfaringer med Phoenix Helse, og gleder meg til å stå «på den andre siden» og ta imot og hjelpe klienter sammen med David og Jeremy, sier Rebekka.


Hva går jobben din ut på?

– Å bistå ved livsstilsendring. Hjelpe med å finne fram til noe man kan leve med resten av livet, i motsetning til en diett. Da «skjerper» man seg veldig en kort periode, og får gjerne problemer med å følge opp. Skal man lykkes med å legge om livsstilen, må endringene skreddersys for den det gjelder, og livet man lever. Folk spør ofte om noe er sunt, og jeg tenker at det handler veldig mye om mengde og hyppighet, og om hva annet man spiser. Jeg er opptatt av å gjøre endringene enklest mulig, tilpasset for den enkelte klientens liv og behov. Og jeg har fokus på mulighetene, ikke begrensningene, sier Rebekka.

Det første hun gjør når hun møter en ny klient, er å kartlegge mål, ønsker og forutsetninger.

– Vi begynner gjerne med å snakke litt om hva klienten spiste i går, og om hva han eller hun spiser en «typisk» dag. Jeg gjør meg kjent med aktivitetsnivå og rutiner, utfordringer og hva som gjør at han eller hun har kommet til meg. Så sender jeg dem gjerne hjem med et skjema hvor de skal registrere matinntaket over de neste tre dagene. Dette får jeg i retur, og ut ifra disse opplysningene næringsberegner jeg og får et bedre inntrykk av hva de får i seg av næringsstoffer og kalorier. I tillegg foretar vi målinger som høyde og midjemål, og bruker en vekt som viser sammensetningen av fettmasse og muskelmasse. Dette gir en pekepinn på hvordan vi bør jobbe for å nå målet, forteller hun.


Skreddersyr måltidsplan

– Noen kommer til ernæringsrådgiver fordi de ønsker generelle råd, men vil helst gå veien alene. Andre synes det er godt å bli styrt i riktig retning og ønsker tett oppfølging. Derfor tilbyr jeg ernæringspakker med ulik grad av oppfølging. For dem som ønsker det, lager jeg også detaljerte kostholdsplaner, sier Rebekka.


– For det som er så fint med disse tingene, er at dette er noe det går an å gjøre noe med, selv med en kropp som ikke tillater de store fysiske anstrengelsene. Når man ønsker å gå ned i vekt, avhenger nemlig 80 prosent av kostholdet, og de siste 20 av fysisk aktivitet.

Vi pleier å si at kiloene går på kjøkkenet, og grammene på treningssenteret, sier Rebekka.


Men alt handler ikke om vektnedgang?

– Absolutt ikke. For andre er det det motsatte som er utfordringen, at de trenger hjelp til å gå opp i vekt. Atter andre har livsstilssykdommer, gallerier og intoleranser som de trenger veiledning rundt. Dessuten kan det ofte være sånn at man får i seg for mye, men likevel ikke nok av de riktige tingene. Jeg har drevet mye med idrett opp igjennom, og nå i det siste har jeg tenkt mye på at dersom jeg hadde hatt den kunnskapen jeg nå besitter, ville jeg kanskje kunne prestert bedre. Prestasjonsernæring er noe jeg interesserer meg veldig for og gjerne vil hjelpe til med, der det er aktuelt, sier Rebekka.

For de fleste tror hun imidlertid at slurvingen med kostholdet først og fremst handler om at vi lever travle liv og har mye å bruke tiden vår på.

– Når man har dårlig tid, ender man veldig fort opp med å velge raske løsninger. Tyr man til ferdigmat eller svinger innom kiosken for å redde blodsukkeret, skytes det ofte dårlig planlegging, mener hun.



– Folk vet masse om hva som er bra mat og ikke så bra mat i dag. Samtidig florerer det jo av råd der ute, og mye virker motstridende. Da er det min jobb å gjøre det enklere, og å ufarliggjøre det litt. Det skal ikke være veldig avansert å spise sunt, mener ernæringsrådgiveren.


Spiser oss syke

Hun tar imot klienter over 16 år, og understreker at hun ikke behandler, men er nettopp en rådgiver.

– De som kommer til meg er forholdsvis friske mennesker. De strever kanskje med overvekt eller med livsstilssykdommer som høyt blodtrykk og høyt kolesterol eller har utfordringer med mage og tarm. Mye som enkelt kan justeres ved hjelp av riktig kosthold og ved å få i seg det som er bra for kroppen vår. Jeg tror ofte vi glemmer oss litt, fordi vi ikke merker konsekvensen av hva vi stapper i oss før seinere.


Det er ikke sånn som med bilen, at den slutter å gå nokså umiddelbart om man fyller feil drivstoff. Men det er jo faktisk sånn at det vi spiser nå, og den livsstilen vi har, kan være med på å gi oss livsstilssykdommer seinere, sier Rebekka.

– Men – det kan vi heldigvis gjøre mye med. Og det er derfor jeg er her, for å hjelpe med forebyggingen. Det meste som skjer i helsesektoren handler om å reparere. Jeg mener vi kunne spart samfunnet for enormt mye penger om vi hadde lagt ned mer ressurser i å forebygge og å hjelpe hverandre i å ta gode valg, sier hun.

210 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page